EXPORT SUMMIT VII: FOSTERING MARITIME ECONOMY – Ο ΣΕΒΕ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019, στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, συνέντευξη τύπου με κεντρικό θέμα το 7ο Export Summit, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος. Το Export Summit VII θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 στο Porto Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Fostering Maritime Economy”.
Σε συνέχεια των έξι επιτυχημένων διοργανώσεων, το φετινό συνέδριο έχει στόχο την ανάπτυξη της διασύνδεσης της ναυτιλίας και των συναφών κλάδων με την ελληνική βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Η θεματολογία του συνεδρίου θα καλύψει πολλές πτυχές της θαλάσσιας οικονομίας (ναυτιλία σε όλες τις μορφές της, ναυτιλιακό εξοπλισμό, τεχνολογία, παροχή υπηρεσιών, κλπ.) έτσι ώστε να παρουσιαστεί η υφιστάμενη κατάσταση και να γίνει αντιληπτή η τεράστια δυναμική και προοπτική ανάπτυξης παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών με προορισμό την παγκόσμια ναυτιλία και τη θάλασσα ευρύτερα.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος: «Η κυριαρχία της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων, ο κύκλος εργασιών της παγκόσμιας αγοράς ναυτιλιακού εξοπλισμού και η εξέχουσα θέση της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς, καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη την επιλογή του θέματος του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΕΒΕ. Επίσης, επιτακτική είναι η πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου για θέματα θαλάσσιας οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, που είναι παραγωγικό και εξαγωγικό κέντρο με σημαντική γεωγραφική θέση και προοπτικές ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, ενός οικοσυστήματος γύρω από το λιμάνι της που αναβαθμίζεται, αποκτώντας το ρόλο που του ανήκει». Στη συνέχεια ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης παρουσίασε τους ομιλητές και τους συντονιστές του Συνεδρίου, καθώς και το πρόγραμμα.
Η δυναμική της ελληνόκτητης ναυτιλίας στον παγκόσμιο θαλάσσιο ιστό και η συμβολή της στην ελληνική οικονομία αποτυπώνεται και στους σχετικούς αριθμούς, καθώς οι εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών ανήλθαν σε 9,1 δις. ευρώ το 2017. Ένα, επίσης, σημαντικό στοιχείο προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η επονομαζόμενη «Μπλε Οικονομία» (Blue Economy) παράγει 6 δις. προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, ενώ το 9,4% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται σε κλάδους της μπλε οικονομίας.
Όπως προκύπτει από μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, η παγκόσμια αγορά ναυτιλιακού εξοπλισμού προσέγγιζε τα 120,0 δις. ευρώ το 2015, ενώ βάσει των εκτιμήσεων της μελέτης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες δημιουργούν ετήσια ζήτηση της τάξης των 8 δις. ευρώ ετησίως. Εντούτοις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ευκαιρία αυτή παραμένει ανεκμετάλλευτη καθώς η ελληνική παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού ανέρχεται σε μόλις 150 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής. Παράλληλα, τονίζεται ότι αν βελτιώσουμε κάποιους σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες όπως είναι η χαμηλή καινοτομική δράση και η περιορισμένη ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων της Ελλάδας, η ελληνική παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού θα μπορούσε να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, καλύπτοντας το 0,6% της παγκόσμιας παραγωγής. Τέλος, στο πλαίσιο κατάρτισης του 6ου TCI ΣΕΒΕ DHL και του θέματος επικαιρότητας το οποίο αφορούσε στη ναυτιλία, αναδείχθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο και η αξιοποίηση της ηγέτιδας θέσης που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια ναυτιλία. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα του δείκτη, καθώς 3 στους 4 εξαγωγείς εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί την πρωτοκαθεδρία που διατηρεί στην παγκόσμια ναυτιλία, ενώ παράλληλα το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα προϊόντα ή/και οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον κλάδο της ναυτιλίας και της θαλάσσιας οικονομίας γενικότερα, από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.
Το Export Summit του ΣΕΒΕ έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο συνεδριακό γεγονός της κοινότητας των εξαγωγέων και αναμένεται να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό εκπροσώπων επιχειρήσεων και φορέων. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη, με προϋπόθεση τη δήλωση συμμετοχής εδώ. Παράλληλα, είναι εφικτή η παρακολούθηση του συνεδρίου μέσω Livestreaming από την ιστοσελίδα www.livemedia.gr, η οποία είναι χορηγός της υπηρεσίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.exportsummit.gr και να απευθύνονται στη γραμματεία του Συνεδρίου στον ΣΕΒΕ τηλ. 2310 535333.
Χορηγοί του Export Summit VII είναι οι: Gold: Eurobank, ΟΛΘ ΑΕ, GS1 Association Greece, Silver: Netbull Υπηρεσίες Πληροφορικής Ε.Π.Ε, Κτήμα ΑΛΦΑ, CISCO, Exposystem, Deloitte Ελλάδος, Bronze: Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων ΟΑΕΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Κωνσταντόπουλος ΑΕ-Olymp, Olympia Electronics, Eren Ελλάς ΑΕ, DHL, Βαρούτσικος ΑΕ, Standard: Ελληνικοί Λευκόλιθοι, ISOMAT ΑΒΕΕ, Kleeman Ελλάς ΑΕ, Ακρίτας ΑΕ, KPMG, ZIA Insurance, Consortium Thessaloniki (Όμιλος Σπανόπουλου), Mediterranean Shipping Company Greece SA, ΛΑΜΠΟΡ ΑΕ, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας–ΟΒΙ, Κεχαγιάς Β. & Λ. ΟΕ-Superalloys Engineering, Ένωση Λιμένων Ελλάδος-Ε.ΛΙΜ.Ε., Golden Cargo, PwC Ελλάδας, ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., Κρι Κρι Α.Ε.
Το Export Summit VII τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας–Θράκης) και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Εμπιμελητηρίου, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Χορηγός Livestreaming είναι η Livemedia και Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι: OPEN Beyond, Ναυτικά Χρονικά, Maritime Intelligence, Ναυτεμπορική, Μακεδονία, Makthes.gr, Voria.gr, Grtimes.gr, Καθημερινή, Ράδιο Θεσσαλονίκη, Rthess.gr, Thessnews, Έθνος, Logistics & management, Μετάδοση Ισχύος, ka-business, Exportnews.